
Vinkkejä kirjoittajille – kuinka jäädä lukijan mieleen?
Jokainen osaa kirjoittaa, mutta miten kirjoittaa sellaista tekstiä, joka jää mieleen ja joka kiinnostaa? Kokosin eri seminaareista saamiani ja hyväksi havaitsemiani vinkkejä kirjoittajille, näitä yritän itsekin muistaa hyödyntää tekstejä tehdessäni.
Olen viime vuosien mittaan työni (siis entisen sellaisen) puolesta vieraillut useissa markkinointiviestintää, sähköpostiviestintää, bloggaamista ja ylipäänsä kirjoittamista käsittelevissä seminaareissa ja tapahtumissa. Kaikista on jäänyt jotain käteen, joistakin vähän enemmän kuin toisista. Mutta aika pitkälti ne vinkit ja neuvot ovat yllättävänkin yhtenäisiä ja jos sieltä yhden haluaa nostaa ylitse muiden on se tämä: tee rohkeita päätöksiä ja etsi uusia näkökulmia. Ei mitkään firmat, blogit, nettisivut tai portaalit elä vuosikausia köllötellen tyytyväisenä siinä, mihin ovat nyt päässeet. Ellei uudistu, ellei kasva (enkä nyt tarkoita vain kaupallista kasvua) ja ellei pysy kehityksessä mukana saa pian huomata olevansa melko yksin ja unohdettu. Itselleni vuodenajan vaihtuminen on aina parasta aikaa muutoksille, silloin mieli on jotenkin valmiiksi virittynyt sille muutostaajuudelle – siihen on helppo ympätä muutokset työssäkin.
Eli kuinka sitten kannattaa vaikka sitä omaa blogiaan tai muuta nettisivustoaan kehittää? Ehkä näistä saa osviittaa ja apua, kun tätä itsekseen miettii:
- Usko unelmiisi ja ennen kaikkea itseesi
- Etsi uusia näkökulmia
- Tee rohkeita päätöksiä
- Luota niihin tekemiisi päätöksiin ja seiso niiden takana
Sitten kun nuo päätökset ja uudet suunnat ovat selvillä (eikä niiden tarvitse mitään suuria olla, jo pienen pienikin muutos yleensä piristää paitsi itseä myös yleisöä) voi ryhtyä miettimään vähän syvällisemmin, mitä sivullaan sitten haluaa jakaa, tai oikeastaan miten sen jaettavan materiaalinsa tekee. Muista, että tänä päivänä blogien ja nettisivujen määrä verkossa on lähes rajaton, joten on todella vaikea oikeasti sieltä suurta jalansijaa saada. Se ei synny vasemmalla kädellä hutaisten vaan sitten on oikeasti hommaan panostettava, mikäli haluaa guruksi gurujen paikalle, tai ainakin rinnalle. Ja nämä seikat pätevät toki muuhunkin kirjoittamiseen, myös pitkälti erilaisiin asiakasviestintätapauksiinkin.
- Lukija seikkailee verkossa impulssien mukaan. Linkitä siis relevanteille sivuille: oletko kenties itse kirjoittanut jotain aiheeseen liittyvää aiemmin?
- Koukuta lukijasi. Oli se sitten henkilökohtaisuus, upeasti kerrotut seikkailut, henkeäsalpaavat kuvat, intiimit paljastukset tai mikä tahansa, koukuttaminen on avain siihen, että juttuihin palataan jatkossakin.
- Kerro tarina. Mieluummin itsekin luen tarinoita kuin kylmiä faktoja, mainosmaisia esittelyjä. Tässä olisi vielä monella yrityksellä tekemistä, niiden taktisten hintamainosten rinnalle olisi kiva saada enemmän kerronnallisia juttuja!
- Ratkaise jokin ihmisen ongelma. Osaatko kertoa, mistä saa parhaimmat lentodiilit? Osaatko neuvoa, kuinka halvimmalla ja kätevimmin pääsee kohteeseen X? Onko sinulla tiedossa rikastumisen tai laihtumisen salaisuus? Ihmiset googlaavat paljon, kirjoita sellaisia kirjoituksia mitkä nousevat hakutuloksessa esiin vastauksena kysymykseen. Googlaile siis itsekin, kun mietit kirjoitusaihetta. Monesti jo pelkkä suosittu Googlen hakulauseke on hyvä sellaisenaan aiheeksi!
- Muista, että kirjoitat ihmisille. Et kirjoita yritykselle, etkä yrityksenä. Person to person.
- Content is king but sharing is queen. Linkitä, jaa ja kommentoi muiden kirjoituksia, herätä niistä keskustelua, tuo esiin muutakin kuin vain omia juttujasi. No man is an island.
- Anna mennä. Tämä ei ole sydänkirurgiaa eikä muutenkaan niin vakavaa. Kokeile, onnistu, epäonnistu, tee uudelleen – kirjoittaminen on siitä mahtava homma, että siinä voi aina kehittyä ja muuttua. Go for it!
Innostun aina todella paljon, kun käyn tämän kaltaisissa seminaareissa. Kouluttautuminen on aina aivan parasta! Mitä ajatuksia sinussa herättää nämä muiden muassa Kohtaamistoimisto Innastuksen Inna-Pirjetan luennoilta poimitut seikat? Ovatko aivan itsestäänselvyyksiä vai saatko uutta ajateltavaa? Entä sitten yritysten tuottama mainosmateriaali, kaipaisitko sinne muutosta ja jos, niin minkälaista?
Asiakasviestintä, viestintä, markkinointi ja mainonta ovat mielestäni pohjattoman kiinnostavia, niistä löytyy koko ajan uusia kulmia ja maailma muuttuu niin nopeasti, että on vaikea pysyä viestinnän kanssa perässä. Mikä on mielestäsi suurin tuleva muutos, katoaako esimerkiksi geneerinen taktinen mainonta jossain vaiheessa personoidun tieltä?

