Lifestyle

Villapaita Novita Hygge -langasta

Villapaita Novita Hygge -langasta oli kohdallani suuri pettymys – en valitettavasti voi tätä lankaa paitoihin suositella, ainakaan, jos kestävän ja laadukkaan vaatteen itselleen haluaa.

Tänä talvena on Novita Hygge -lanka ollut monessa pinnalla. Siitä on tehty muun muassa yhteistyössä Teemu Muurimäen, Novitan ja Klarnan kesken linkin takaa löytyvä villapaita, jonka jokainen voi itse neuloa. Näyttää kivalta, mutta siihen se ainakin minun mielestä myös jää langan osalta.

Törmäsin sattumalta kauniin beigen väriseen Hygge-lankaan kaupassa, ja päähänpistona päätin siitä tehdä neuleen. Koska se näytti ihanan muhkealta ja tuntui yllättävän pehmeältä. Innoissani mätin kerän toisensa jälkeen koriin, lisäsin Novitan 10 mm koivupuikot ja suuntasin kassalle. Kotiin päästyäni maltoin tuskin riisua päällisvaatteita, ennen kun aloin jo silmukoita luomaan.

Homma kävi joutuisasti, onhan lanka super chunky ja puikotkin valtaisat – siihen nähden varsinkin, että edellisen työn tein 3 mm puikoilla. Mittaaminen oli myöskin helppoa, sillä 10 cm sileää neuletta oli jotakuinkin 10 silmukkaa. Illan aikana sain jo puolet vartalo-osasta tehtyä ja ihailin nopeaa edistymistä. Lanka myös tuntuu mukavalta neuloa, ei lainkaan villaiselta tai karhealta. Seuraavana päivänä sainkin vartalo-osat neulottua loppuun ja ajattelin samantien yhdistää olkasaumat. Ja silloin huomasin, kuinka heikkoa tämä lanka oikeasti on käytössä.

Yhdistin olat neuloen silmukoimalla, ja tässä tyylissä sama kohta langasta kulkee silmukan läpi useampaan otteeseen. Kauhukseni sain huomata, että jo viiden sentin jälkeen lanka yllättäen huopui poikki. Käsialani on vielä todella löysää, eli lankaa ei tule neuloessa lainkaan kiristettyä, eikä se siitä siis rasitu. Mutta muutama läpiveto puikoilla sai sen katkeamaan. Ei lainkaan hyvä, villapaita kun mieluusti saisi olla käytössä ihan kestävää.

Hihoja neuloessani huomasin, että langan pinta pörrööntyy jo ihan siitä, että työtä sylissä kääntelee. Tätä neuletta ei siis missään nimessä tule käyttää esimerkiksi crossbody-laukun kanssa, todennäköisesti jo yksi käyttökerta tuhoaisi neuleen hihnan tai laukun kohdalta hankauksen vuoksi. Nämä huomiot veivät mielenkiinnon koko neuletta kohden, joten sen toinen hiha odotteli valmistumista parisen viikkoa. Tänään sen vihdoin sain aikaiseksi tehdä ja kaikki kymmenet langanpäät pääteltyä, ja nyt neule on siis vihdoin valmis.

Mutta harmittaa vietävästi, että rahaa ja aikaa tuli näin huonolaatuiseen lankaan tuhlattua! Ja koska lanka on paksua ja puikot suuret, lankaa myös kului. Pelkästään yhteen hihaan meni kaksi kerää, eli koko työhön todennäköisesti minulta upposi kymmenen kerää Novita Hygge -lankaa. Tämän vuoksi tätä on kyllä pakko yrittää myös käyttää, muistaa vain, että käytön on oltava hyvin hellävaraista.

Tällaisen löysän laatikkoneuleen kuitenkin tein, alhaalta ylös (ja huomasin, että ylhäältä alas on paljon kivempi tehdä). Alku on alhaalta ensin joustinneuletta, tämän jälkeen sileää n. 25 cm korkeuteen saakka. Tästä aloitin tasoneuleen, jotta sain hihoille aukot. Kauluksen kohdalta neljä kerran kavensin, ennen kuin jätin olan silmukat odottamaan takakappaleen valmistumista. Sen tein samalla tavoin, kaula-aukon jätin vain siellä pienemmäksi, eli taisin kaventaa vain kahdesti. Yhdistin olat neuloen silmukoimalla, sillä näin paksulla langalla muut keinot olisivat tehneet saumoista todella paksut.

Hihoja varten poimin 53 silmukkaa ja neuloin sileää pyörönä lähes ranteeseen saakka. Tämän jälkeen kavensin joka toisella kerroksella aina 5. ja 6. silmukka yhteen kahdesti, ja sitten joka toisella kerroksella 2. ja 3. silmukka yhteen kahdesti. Tämän jälkeen neuloin hihat pienemmille puikoille ja yhden kerroksen niillä oikeaa ja päättelin. Tässä vaiheessa työssä oli enää 15 silmukkaa, ja hihansuusta tuli tarpeeksi napakka, ettei hiha valu yli ranteen.

villapaita novita hygge
villapaita novita hygge
villapaita novita hygge

Tykkään paidasta kovin, mutta toivoisin langan olevan parempaa tällaisessa työssä – nyt jo etukäteen harmittaa, kun tietää tämän nuhjaantuvan pian käytössä. Tämä villapaita Novita Hygge -langasta ei siis valitettavasti kuulu niihin, joita voin suositella tekemään. Mieluusti otan vinkkejä vastaan samanpaksuisesta mutta parempilaatuisesta langasta!

%d bloggaajaa tykkää tästä: