Lifestyle

Valkoiset nahkatennarit puhtaaksi

Kyselin jokin aika sitten Instagramin puolella neuvoa vaalean nahkalaukun putsaamisen suhteen ja samalla sitä, millä saisi mun lempparit valkoiset nahkatennarit puhtaaksi. Valkoiset tennarit Suomen keleissä tai vaalean beige crossbodylaukku ja tummat farkut eivät ole match made in heaven, joten jotain olisi keksittävä ettei ihan käyttämättä nämä jäisi. Kevään tullen vaatekaapin siivous on jälleen ajankohtainen juttu, joten myös nahkatennarit ansaitsevat arvoisensa kohtelun.

En oikein uskaltanut mitään aineita kokeilla, jostain syystä arkailin nahan käsittelyn kanssa. Kunnes sitten muistin hevosteluaikani, ja kuinka joka sunnuntai istuin satulahuoneessa pesemässä nahkaisia satuloita, suitsia, martingaaleja ja riimuja – kaikki täyttä nahkaa ja voivat vallan hyvin pesun ja rasvauksen jälkeen. Huonosti ne voivat jos tuon pesun unohti tehdä tai sen teki liian harvoin.

Mutta koska tässä hetkessä ei satulasaippuaa ollut käsillä, enkä ollut oikein varma sen soveltuvuudesta vaalealle nahalle, päätin kysyä internetin parviälyltä vinkkejä ja muutamia hyviä saikin. Ja sitten jonkin sellaisen jota en kellekään suosittele. Miten siis saa parhaiten vaalean nahkalaukun taikka valkoiset nahkatennarit puhtaaksi?

Ihmesieni – ei!

Vastauksista yksi yleinen oli ihmesieni, mutta tätä en missään nimessä suosittele käyttämään (juuri mihinkään). Ihmesienihän on ikäänkuin hiomapaperia ja tähän hiontaan perustuu sen puhdistava vaikutus. Ja kuka meistä olisi valmis hiomapaperilla nahkaa puhdistamaan? Ihmesieni tai taikasieni ei myöskään liene kovin ekologinen, sehän murustuu käytössä nopeasti ja nuo murut – mitä ovatkaan – menevät sitten viemäristä alas.

Taikasieni on melamiinihartsia, joka on mikroskooppiselta koostumukseltaan erittäin tiheää ja kovaa. Se toimii hiekkapaperin tavoin ja puhdistaa pienimmätkin kolot ja uurteet.

Marseillesaippua – kyllä!

Ihmesienen sijaan kannattaa suunnata askeleet saippuahyllyille ja napata sieltä mukaansa (huom! aito!) marseillesaippua, savon de Marseille. Tämä saippua on valmistettu kasvisöljyistä eikä sisällä kemikaaleja. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, että ostaa sitä aitoa eikä ”jäljitelmä-marseillea” sillä niissä ainesosat voivat olla aivan eri. Esimerkiksi Ruohonjuuresta löytyy juuri tuota oikeaa marseillesaippuaa ja siellä myös kerrotaan aidosta saippuasta tämä:

Mistä aidon Marseille-saippuan erottaa? 
– Marseille-saippua on tehty Marseillessa, Ranskassa. 
– Saippua on valmistettu kasviöljyistä. 
– Se on valmistettu ”Union des Professionnels du Savon de Marseille”- liiton alaisena 
– Kuutiomuodossa leima on kuudella sivulla. Leima ilmoittaa saippuan öljypitoisuuden (d´huile 72%), painon, valmistuksessa käytetyn öljytyypin ja joskus myös valmistajan nimen. 
– Aidolla Marseille-saippualla on ainakin kahden eri valmistajien liiton leima

Otin siis saippuaa, hieroin sitä veden kanssa pehmeään rättiin ja sen jälkeen kenkien kimppuun. Ja avot kun tuli puhdasta jälkeä, vaikka tein sen todella nopeasti ja vähän hutaisten (aamukahvi oli vielä juomatta). Kun olin puhdistanut pinnan huuhdoin rätistä saippuat pois ja pyyhin kengän uudelleen tuolla saippuamattomalla rätillä. Sitten otin vielä pyyhkeen jolla pyyhin pinnan kuivaksi ja tadaa, siinä on puhdas tossu!

Kaapissa oli onnekseni vielä väritöntä kenkälankkia (sitä rasvaista) jolla pinnotin puhdistetun kengän, ja lopuksi kruunasin koko komeuden nahansuojasuihkeella. Vielä kunhan nauhat saan pestyä, on ilo tallustaa huomattavasti valkeammilla tassuttimilla!

Vastauksena alun kysymykseen on siis tämä ihana marseillesaippua, jolla lähtee valkoiset nahkatennarit puhtaaksi käden käänteessä. Löytyykö sulta vielä muita vinkkejä nahan huoltoon?

%d bloggaajaa tykkää tästä: