vaatekaapin huolto
Lifestyle

Vaatekaapin huolto kannattaa tehdä puolivuosittain

Vaatekaapin huolto puolivuosittain on oma salainen aseeni minimalistisen vaatekaapin ylläpitoon. Kun jokaisen omistamansa vaatekappaleen käy läpi viimeistä sukkaa myöten, saa kuvan siitä mitä vaatekaappi pitää sisällään, mistä voisi kenties luopua ja mitä tarvitsee hankkia. Huolto auttaa myös tsemppaamaan vaatteiden ylläpidossa, sillä siinä on samalla helppo parsia pienet reiät ja vaatteet saavat kuin uuden ilmeen tarrarullan ja nukanpoistajan käsittelyssä.

Vaatekaapin huolto – esivalmistelut

Vaatekaapin huolto alkaa itselläni niin, että edeltävinä päivinä pesen kaikki vaatteet mitkä vähänkin sitä tuntuvat tarvitsevan. Ne mitä en pese, nostan ilmojen salliessa yöksi ulos tuulettumaan ja oikenemaan. Kun kaikki vaatteet on pesty tai tuuletettu ja kuivaneet, jaan ne omiin pinoihinsa. Yhteen kasaan siis t-paidat, toiseen neuleet, kolmanteen housut ja niin edelleen. Tässä vaiheessa jo saattavat silmät avautua sen suhteen, että mitä vaatetyyppiä sinulta löytyykään eniten – ja onko se juuri se, mitä oikeasti käytät vai tuleeko niitä vain jostain syystä aina ostettua uusia?

Helpointa on, jos pystyt pyhittämään yhden huoneen vaatekaapin huoltopäivää varten, mikään ei vie motivaatiota kuten ravaaminen ees taas huoneesta toiseen. Ota esiin silitysrauta ja -lauta, henkareita, tarrarulla ja mikäli sinulta löytyy (suosittelen hankkimaan!) niin myös nypynpoistaja. Itselläni on käytössä myös silittämällä kiinnittyvä liimanauha, jolla esimerkiksi purkaantuneen helman saa helposti korjattua. Sitten vain puhelimesta hyvää musiikkia tai kiva äänikirja pyörimään, ja olet valmis hommiin!

vaatekaapin huolto

Käy läpi jokainen vaate

Tärkeää on käydä läpi aivan jokainen vaatekappale. Näin löydät ne parittomat sukat, reikääntyneet sukkahousut, kinnaavat alusvaatteet ja pilalle värjääntyneet puserot. Ota vaate silityslaudalle ja suorita tarkka yleiskatsaus. Onko siinä reikiä? Jos on, voiko ne paikata? Onko värjäytymiä? Onko vaate sellainen, jota käytät vai onko se niitä, jotka päälle laitettuasi tulet toisiin aatoksiin ja nakkaat kaapin perukoille? Olisiko siinä tapauksessa mahdollista luopua jo kyseisestä vaatteesta? On aivan turha säilyttää vaatteita joita et käytä.

Itselläni on käytössä tämä puolivuosittainen vaatekaapin huolto – jos en ole puoleen vuoteen vaatetta tarvinnut, todennäköisesti en sitä tule tarvitsemaan. Mikäli epäröin, annan vaatteelle armonaikaa seuraavaan huoltoon, ja teen päätöksen vasta silloin. Muutama vaate on saattanut saada pyöriä mukana jopa kolme kierrosta, mutta sen jälkeen en enää ole armoa tuntenut vaan vaate on saanut poistua kaapistani. Näin saan pidettyä vaatekaappini sisällön aisoissa ja kaikki siellä olevat vaatteet ovat niitä lempivaatteitani: aina on päällepantavaa eikä minkään pukeminen harmita.

Lue myös: Minimalistinen vaatekaappi helpottaa arkea

Tarrarulla ja nypynpoistaja – vaatekaapin huollon uskolliset apurit

Rakastan tarrarullaa ja nypynpoistajaa. Vaate siistiytyy aivan uuteen ulottuvuuteen, kun siitä poistaa näkyvät karvat ja nukat. Etenkin neuleiden kainaloiden alueet nyppyyntyvät ja nukkaantuvat helposti ja nukat poistamalla vaate on taas aivan kuin uusi. Ole kuitenkin varovainen ja tarpeeksi helläkätinen, imuri nimittäin voi tehdä vaatteeseen reiän, mikäli sitä painaa liikaa kangasta vasten!

Oheisessa kuvassa yhden mekkoni kainaloalue. Nämä nukkaantuvat tietyissä materiaaleissa todella nopeasti ja saa vaatteen näyttämään todella nuhjuiselta. Mutta alle minuutin pyörittely nypynpoistajalla tekee ihmeitä! Omani olen ostanut Clas Ohlsonilta, maksoi 13 euroa. Ja on ollut joka euron väärti.

vaatekaapin huolto

Kun olet käynyt läpi kaikki vaatteesi, siistinyt, silittänyt ja mahdollisesti karsinut, on aika laittaa ne kauniisti taiteltuna ja pinottuna takaisin omalle paikalleen. Itse ainakin tunnen suurta tyytyväisyyttä, kun päivän päätteeksi saa ihailla siistiä, kauniissa järjestyksessä olevaa vaatehuonetta, jossa ei ole mitään mitä en tarvitse – ikä taitaa tuoda näitä uusia ilon aiheita ihmisen elämään!

%d bloggaajaa tykkää tästä: