
Pysäytä negatiiviset fiilikset 10 minuutissa
Negatiiviset fiilikset ovat kurja kaveri ja ainakin tällaiselle “yliajattelijalle” melko tavallinen seuralainen. Oletko miettinyt koskaan keinoa pysäyttää negatiivisuuden, alakulon, suuttumuksen tai jopa vihan tunteet? Pidätkö kiinni näistä negatiivisista tunteista, todennäköisesti huomaamattasi? Miten pystyt pysäyttämään tuon olotilan, ennen kuin se valtaava mielen kokonaan? Tässä jutussa puhun nyt niistä tavallisen päivän pahoista oloista, en missään nimessä oikeasta masennuksesta. Mutta siitä olosta, joka saattaa meistä jokaisen, kenet useammin kenet harvemmin, vallata.
Kun jokin asia aamussa, päivässä tai ylipäänsä elämässä menee pieleen, olemme (ainakin minä olen, varsinkin jetlagin kourissa) helposti negatiivisten fiilisten syövereissä. Mieti vaikka hetkeä, jolloin olet odottanut jotain suurta uutista (vaikkapa tietoa työnhaun tuloksesta) ja tietysti toivonut sen olevan positiivinen ja iloinen. Sen sijaan saamasi uutinen onkin kieltäytyminen, negatiivinen vastaus johonkin johon toivoit hyvää vastausta. Mitä tapahtuu ololle? Mieliala todennäköisesti syöksyy vauhdilla pohjamutiin, istahdat miettimään miten tässä näin kävi, miksi MIKÄÄN ei onnistu, miksi minulle AINA käy näin? Ja mitä enemmän istuu asiaa murehtimassa, sitä syvemmälle epätoivon syövereihin vajoaa… Mutta olisiko tämä mahdollista välttää? Voisimmeko oppia pysäyttämään negatiiviset fiilikset?
Tarraatko kiinni negatiivisiin fiiliksiin?
Negatiivisuus kasvaa nopeasti ja saa seurakseen kavereita: mieli ryhtyy kehittelemään yhä kurjempia ajatuksia, yhä huonompaa oloa ja kierre onkin valmis. Mutta mitä tälle voisi tehdä? Itsetutkiskelu on tuottanut omalla kohdallani sen lopputuloksen, että vaikutan itse suuresti negatiivisten tunteiden voimakkuuteen ja pysyvyyteen. Aiemmin saatoin rypeä noissa fiiliksissä jopa päiviä, ja alakulo vain valtasi mielen yhä pahemmin. Erään kerran sitten kokeilin 10 minuutin keinoa, jolla olen tämän jälkeen aika hyvin saanut negatiivisen olon pysäytettyä ja lientymään – jopa katoamaan.
Kun huomaan, että jokin asia uhkaa viedä mielialani miinuksen puolelle, pysähdyn ensinnäkin huomioimaan tämän. Tunnustelen oloa, kipristääkö vatsaa, ahdistaako rintaa, särkeekö päätä, ovatko aivot solmussa? Kun olen tuon olotilan paikallistanut ja todennäköisesti keksinyt mistä se johtuu, otan avukseni meditaatiosovelluksen tai jonkin muun, jolla saan mielen tyhjäksi ja positiivisiin ajatuksiin. Meditaatiosovellus (mulla käytössä Headspace) on monesti itselläni se go to -juttu, sillä sen avulla pystyn keskittämään ajatukset vain siihen hetkeen ja hengitykseen. Ja kun kello 10 minuutin kuluttua kilahtaa session päättymisen merkiksi, huomaan selkeän muutoksen olossani: negatiiviset fiilikset eivät enää dominoi olotilaani, hengitys kulkee paremmin ja pulssi on rauhoittunut.
Toinen, hieman erilainen keino, on ollut enemmän yksityisyyttä vaativa (ainakin itse kaipaan tässä hommassa yksityisyyttä 😀 ) Nimittäin, laitan Spotifysta soimaan jotain aivan mielettömän hyvää poppia, mieluusti 90-luvulta ja sellaista, jonka sanat osaan vaikka unissani, volumet täysille ja… tanssin. Kyllä, tanssin. Kun musiikki pauhaa, laulat sydämesi kyllyydestä ja tanssit sen minkä pystyt, ei kertakaikkiaan tunnu mahdolliselta rypeä itsesäälissä. Tätä suosittelen kokeilemaan vaikka heti, vaikket huonosta fiiliksestä edes kärsisi – takaan olon kohentuvan entisestään!
Voisiko negatiivisten fiilisten kanssa vain olla?
Opettele myös antamaan ajatusten vain olla ilman, että jokaiseen on reagoitava. Anna ajatusten tulla ja mennä, tarkkaile ja huomaa ne, mutta älä tarraa niistä yhteenkään. Tiedosta, että aha, nyt tuli tällainen juttu mieleen, ja anna sen samantien lipua pois. Korvaa se mahdollisimman positiivisella tunteella, katso kissavideoita tai komediasarjoja, juttele kaverin kanssa, katsele rakkaita valokuvia. Tee mikä sinua eniten auttaa siinä, että kymmeneksi minuutiksi saat mielen muuhun, kun siihen negatiiviseen ajatukseen ja tunteeseen, joka sinut meinasi alunperin vallata.
Seuraavan kerran, kun negatiivisuus tai itsesääli meinaa vallata mielesi, ota 10 minuutin breikki ja kokeile, saisitko harhautettua mielesi positiivisemmille raiteille!

