parsa ja valkoviinirisotto
Lifestyle

Parsa ja valkoviinirisotto – kuin kevät lautasella

Parsa ja valkoviinirisotto ovat keittiön paras parivaljakko, kun kevätaurinko kutsuu kokkaajat pois lieden ääreltä.

Kevään kolkutellessa alkaa ruokapöytään kaivata muutosta talvisten patojen, pastojen ja raskaiden ruokien tilalle. Siinä missä talvella on kiva kuluttaa aikaa – niitä pitkiä ja pimeitä iltapäivän ja illan tunteja – ruuanlaiton parissa, on keväällä ja kesällä toiveissa selvitä mahdollisimman vähin hellan ääressä seisoskeluin. Ihanteellisin kesäruokahan valmistuu toki grillissä, mutta jos grillaamiseen ei ole mahdollisuutta tai grilli on vielä lumen peitossa, on onneksi muitakin helppoja ja kesäisiä ruokia valittavana.

Joka kevään ehdottomaksi suosikiksi on meillä noussut äärimmäisen helppo ja yksinkertainen, silti niin kovin maukas ruoka. Ei monimutkaisia alkuvalmisteluita eikä kilometrin mittaisia kauppalistoja, vaan simppeliä ja hyvää ruokaa niin, että jää aikaa siihen tärkeimpään: keväästä ja kevätkeleistä nauttimiseen. Niin, ja kuten parhaiden ruokien valmistukseen kuuluu, tässäkin yhtenä ainesosana on valkoviini. Sitä ei toki sovi jättää pulloon seisoskelemaan vaan kannattaa nauttia samalla, kun ruokaa valmistelee, yksin tai yhdessä.

parsa ja valkoviinirisotto

Parsa ja valkoviinirisotto

Paistettu parsa
 • vihreää parsaa
 • öljyä
 • suolaa
 • mustapippuria

Parsan valmistuksessa voi olla ihastuttavan suurpiirteinen, tämä jos mikä on fiilisruokaa! Eli teet miltä tuntuu ja mistä itse tykkäät, parsa ei vaadi hienostelua.

Tärkeää on poistaa puisevan kova osa varresta, tämä käy onneksi helposti. Taivuta parsaa varresta niin, että se napsahtaa poikki. Napsauttele kaikki parsat ja asettele kuumalle pannulle jossa öljyä, suolaa ja mustapippuria. Pyöräytä kypsymisen puolivälissä, kun parsa on toiselta puolelta saanut kauniin värin. Älä kypsennä parsoja liian lötköksi!

Valkoviinirisotto
 • 2 sipulia (esim. salottisipuli on mukavan mieto)
 • oliiviöljyä
 • 3 dl risottoriisiä
 • 7-8 dl kasvislientä
 • 2 dl valkoviiniä (osta sitä mistä tykkäät, koska loput desit jäävät juotavaksi 😉
 • raastettua parmesania
 • ripaus sahramia

Mitat ovat suuntaa antavia, en ole niin tarkka desien kanssa vaan katson, miltä ruoka näyttää ja lisäilen esimerkiksi nestettä tarpeen mukaan.

Kuullota pieneksi silputut sipulit öljyssä ja lisää riisi, sekä halutessasi ripaus sahramia. Kun öljy on imeytynyt, lisää valkoviini ja sekoita, kunnes noin puolet viinistä on imeytynyt. Lisää tässä vaiheessa hieman kasvislientä (itse tein niin, että liuotin kaksi kasvisliemikuutiota litraan vettä) ja sekoittele, kunnes neste on lähestulkoon kadonnut. Jatka nesteen lisäilyä ja imeyttämistä tasaiseen tahtiin ja maista välillä riisin kypsyyttä. Kun se on mielestäsi sopivaa ja olet tyytyväinen risoton rakenteeseen, ota kattila pois hellalta ja lisää parmesaani, sekoittele sekaisin.

Ja sitten vain risotto lautaselle, parsat päälle ja hieman parmesaniraastetta koristeeksi.

Bon appétit!

%d bloggaajaa tykkää tästä: