
Neulekauluri omin pikku kätösin
Neulekauluri kuului lapsuudessa välttämättömiin talviasusteisiin. Teininä se ilmeisesti oli tosi nolo, oli coolimpaa kulkea kurkku kurnallaan kuten mummi aina motkotti. Sitten oli kaulaliinojen ja huivien aika, ja kauluri vain jotenkin pyyhkiytyi kokonaan mielestä. Kunnes nyt neulomiseen hurahdettuani sen muistin. Ja miten paljon kätevämpi se joissain tilanteissa onkaan, kuin paksu ja pitkä huivi. Siispä lankaa ostamaan ja kauluria neulomaan!
Koska kaulan iho on todella herkkä kutiamaan, halusin valita lämpimän mutta pehmeän langan. Novitan Woolly Wood tuntui sormiin aivan ihanalta, siinä on sekä merinovillaa että tenceliä, joten uskoin sen olevan täydellinen ratkaisu. Ja se oli, rakastan sen pehmeyttä ja silkkistä tuntumaa!
Katselin valmiita malleja, mutten oikein löytänyt mitään mikä vastaisi tarpeitani. Kaulusosiosta halusin muhkean ja kaksinkertaisen, mutta siitä alaosasta mahdollisimman ohuen, jotta se ei erotu paidan alta – halusin kaulurin, joka voisi poolopaidan virkaa yläosaltaan toimittaa tarpeen vaatiessa. Koska ohjetta en löytänyt, aloin vain hommiin. Muutaman kerran jouduin tosin purkamaan, koska kauluksesta tuli joko liian löysä tai liian tiukka. Mutta lopulta oikea silmukkamäärä löytyi.

Neulekauluri pyöröpuikoilla
Aloitin neulomisen 80 silmukalla, jos valitset eri määrän muista vain katsoa, että se on viidellä jaollinen. Keriä oli kaksi ja neuloin koko joustinneuleen kaksinkertaisella langalla, eli molemmista keristä tuli lanka puikoille yhtäaikaa. Tein 3 oikein 2 nurin -joustinta ensin kymmenisen senttiä, sitten kiepsautin koko komeuden nurinpäin, eli tämä ensin neulottu tuli valmiiseen kauluriin päällimmäiseksi. Kun neulekauluri on käännetty, lähdet ensimmäisellä kierroksella ikäänkuin tulosuuntaan, eli äsken viimeisenä neulomasi silmukka on nyt ensimmäinen silmukka.
Tein samaa joustinta (eli nurjat oikein ja oikeat nurin niin, että raitojen leveys säilyi samana molemmin puolin) toiset kymmenen senttiä ja päättelin löyhästi. Tämän jälkeen otin yksinkertaisen langan, poimin silmukat ja aloin neuloa pelkkää oikeaa. Merkkasin edessä keskellä keskikohdan ja aina tuon keskikohdan molemmin puolin 3 silmukkaa ennen ja jälkeen tein lisäykset joka toisella kierroksella. Keskellä säilyi siis koko ajan 6 silmukkaa, joiden edellä ja jälkeen lisäykset tapahtuivat. Näin sain kauluriin u-mallisen etumuksen, muualla silmukkamäärä pysyi samana. Tykkään myös tuosta eteen muodostuneesta raidasta, antaa vähän ilmettä yksiväriselle kaulurille. Takana tein silloin tällöin samanlaiset lisäykset kuin edessä, ihan vain saadakseni sinne vähän enemmän pituutta suojaamaan niskaa.
Kun neulekauluri sitten oli haluamani mittainen, neuloin viisi kerrosta löysää 1 oikein 1 nurin -joustinta ja tein joustavan päättelyn. Eli neuloin kaksi oikein, siirsin ne takaisin vasemmalle puikolle ja neuloin takaa oikein yhteen eli oikealla puikolla on nyt yksi silmukka. Sitten taas yksi oikein, näiden kahden siirto vasemmalle puikolle, takaa oikein yhteen ja tätä toistaen loppuun saakka.


