minimalistinen vaatekaappi
Lifestyle

Minimalistinen vaatekaappi helpottaa arkea

Sisältää mainoslinkin*

Minimalistinen vaatekaappi on itselläni ollut aina se normaali tapa ylläpitää vaatevarastoani. En ole koskaan tykännyt vaatteiden ostamisesta, joten ylimääräistä kertyy harvoin. Toki sitten niissä vähissäkin ostoksissa joskus sattuu virheitä, mutta näistä sitten hankkiudun mieluummin eroon kuin jätän kaapin perukoille pyörimään. Kun vaatevarasto on helposti silmäiltävissä, välttyy aamuisinkin tuskailulta ”mitä ihmettä tänään puen päälleni?”. Pakkaaminen reissuille helpottuu, samoin vaatehuolto. Mitkä siis ovat omat vinkkini minimalistisen vaatekaapin suunnitteluun ja ylläpitoon?

Minimalistinen vaatekaappi juuri sinulle sopivasti

Ei ole mitään yhtä oikeaa listaa tai ohjetta siitä, kuinka minimalistinen vaatekaappi tulisi suunnitella. Unohda siis ”niiden oikeiden” vaatteiden metsästys ja käännä huomiosi omaan nykyiseen vaatevarastoosi. Muista, että ekologisinkin valinta on aina se, minkä jo valmiiksi omistat. En itse ole innostunut minimalismin suuntauksesta, jossa pääasiana on mahdollisimman vähällä tavaralla toimeentulo. Eiköhän tämä arki ole muutoinkin jo ihan tarpeeksi hankalaa, että siitä pitäisi ehdoin tahdoin itselleen vielä hankalampaa tehdä. Liputankin lempeän, hyväksyvän minimalismin puolesta, eli mistään tarpeellisesta tai tärkeästä ei luovuta, ainoastaan siitä, mille ei käyttöä ole tai mikä on muuten turhaa. Ja tämän vuoksi ei voi antaa mitään bulletlistoja joiden mukaan vaikka vaatekaappi tulisi koostaa, jokaisen tarpeet kun tässäkin ovat niin erilaiset ja yksilölliset.

Jos et koskaan käytä valkoista t-paitaa, ei sellaisen hankinnassa ole siis mitään järkeä, vaikka se jollain ”näin rakennat vaatekaappisi” -listalla olisikin. Sen sijaan, mikäli yleensä pukeudut collegehousuihin tai urheiluvaatteisiin, ovat nämä niitä vaatteita, jotka kaapistasi tulee jatkossakin löytyä. Tarkoituksena ei siis ole, että muuttaisit tyyliäsi johonkin kuvitteelliseen minimalistiseen ihanteeseen vaan se, että opit ymmärtämään millaista elämää itse vietät, ja millaiset vaatteet juuri sinun minimalistiseen vaatekaappiisi kuuluvat.

Minimalistinen vaatekaappi tarkoittaa siis eri asiaa eri ihmisille. Mikäli olet tottunut, että kaapissasi on vaikkapa 30 t-paitaa, voi minimalistinen suunta olla sinulle 15 paidan kaappiin jättäminen. Toinen pärjää yksillä farkuilla mutta tarvitsee 25 mekkoa, ja tämäkin on ihan yhtä ok. Pääasia on tässä se, ettei kaapissa säilötä turhia, vanhoja, risaisia tai muutoin käyttämättömäksi jääviä vaatteita.

Kuinka päästä alkuun minimalistisen vaatekaapin kokoamisessa

Nyt tulee se (ainakin omasta mielestäni) homman hauskin osuus. Pese kaikki kaapistasi löytyvät vaatteet ja sitä mukaa kun ne ovat kuivuneet, lajittele pinoihin. Hihattomat topit, t-paidat, neuleet, housut ja niin edelleen, millaisia kategorioita juuri sinulta sitten löytyykin. Käy vaatteesi tämän jälkeen läpi pino kerrallaan. Silitä, tarrarullaa, poista nypyt, katso, onko niissä reikiä, ja ennen kaikkea: onko kyseinen vaatekappale sellainen, jota käytät? Milloin käytit sitä viimeksi? Miksi et ole kenties käyttänyt sitä aikoihin?

Itselläni on vaatteissa puolen vuoden tarkastusraja: kun teen tämän läpikäynnin noin puolen vuoden välein poistan ne, joille ei ole ollut mitään käyttöä. Ja koska kyse tässä vaiheessa on sisävaatteista, ei niihin vuodenaika niin paljoa vaikuta. Onko jokin paita kenties kulahtanut muodottomaksi etkä siksi sitä ole käyttänyt? Kierrätykseen. Onko vaatteessa reikä jota et saa paikattua tai et viitsi paikata? Kierrätykseen. Onko vaate epämukavan kittana ylläsi? Kierrätykseen. Tarkoituksena on, että kaappiin jäävät vain ne vaatteet, joita tykkäät käyttää, jotka ovat ehjiä ja jotka sopivat päällesi.

Kun olet käynyt läpi, tarkastanut, siistinyt ja viikannut kaikki vaatteesi, pitäisi sinulla olla nyt jäljellä vain ne, joita käytät ja joista pidät. Muut ovat odottamassa siirtoa joko kierrätykseen tai kaatopaikalle, niitä et enää vaatekaappisi täytteenä tarvitse.

Lue myös: Vaatekaapin huolto kannattaa tehdä puolivuosittain

Huonokuntoisten vaatteiden kierrätys

Koska tässä samalla peset, siistit ja silität jokaisen vaatteen, on ne ehjät ja hyväkuntoiset helppo viedä samantien kierrätyspisteeseen, esimerkiksi lähes joka kaupan pihalta löytyvään UFF:n tai Kontin laatikkoon. Huonot, reikäiset tai muuten kuluneet puolestaan kuuluvat seka- tai energiajakeeseen. Näin kertoo esimerkiksi Lahden seudulla toimiva Salpakierto: Käytöstä poistetut vaatteet lajitellaan energiajätteeseen. Ei tarvitse poistaa vetoketjuja eikä neppareita. Nahkaa-, tekonahkaa tai kumia sisältävät tekstiilit, kuten kengät, laukut ja sadevarusteet lajitellaan sekajätteeseen.

Pidä se, mistä oikeasti tykkäät

Itselleni vaatteista tai muista tavaroista luopuminen on aina ollut helppoa, en koe minkäänlaista tunnesidettä niihin. Valokuviin ehkä, muutoin voin periaatteessa luopua mistä vain. Ymmärrän kuitenkin, että sinulle vaatteeseen voi liittyä monia muistoja, etkä tämän vuoksi haluaisi siitä luopua, vaikket niitä koskaan enää käyttäisi. Mutta mieti kuitenkin tällaisen vaatteen kohdalla, voisiko muistot pysyä mielessäsi myös ilman sitä vaatetta? Jos oikein tiukalle ottaa, niin mitä jos keräisit tällaiset muistoja herättävät vaatekappaleet ja laittaisit ne laatikossa varastoon? Kun ne ovat olleet poissa silmistä esimerkiksi vuoden ajan saatatkin huomata, ettet enää tunnekaan samoin ja pystyt niistä luopumaan.

Minimalistisen vaatekaapin itseisarvona ei missään nimessä ole vaatteiden vähyys eikä se, että kilpaillaan siitä, kuka tulee vähimmällä toimeen. Tarkoituksena on ainoastaan raivata tilaa elämässäsi niille asioille, eli tässä kohden vaatteille, joista oikeasti pidät ja joita oikeasti käytät. Jos pidät mekoista, sinulla on niitä kaksikymmentä, ja käytät kaikkia säännöllisesti säilytä ne ihmeessä! Jos taas et mekkoja käytä, mieti, mitkä noista ovat sinulle ehdottoman tarpeellisia – vai ovatko mitkään. Jos taas pidät aina valkoista kauluspaitaa, voi hyvinkin järkevää niitä omistaa useita kappaleita, ethän voi päivittäin olla pyykkiä pesemässä.

Älä elä sitku-mielellä

Käytän tätä sitku olen taas pari kiloa laihempi. Käytän tätä sitku joskus ehkä saatan remontoida. Käytän tätä sitku hankitaan meille mökki.

Älä mene sitku-ansaan. Jos laihdut, suo itsellesi ilo käydä ostamassa ihan uusia vaatteita. Jos remontoit, hanki parin euron suojahaalari. Jos ostat joskus mökin, kaapistasi varmasti löytyy jotain päällepantavaa. Et tarvitse näitä sitku-vaatteita viemässä turhaa tilaa ja energiaa! Itse huomasin säilöväni pitkää, mustaa juhlamekkoa – sitku joskus tulee yllättäen kutsu johonkin juhlatilaisuuteen missä tarvitsen just tällaista. Noh, ei niitä todellakaan ole jonoksi asti sellaisia kutsuja, ja nyt kun varmaan jo kymmenettä kertaa sama mekko oli käsissäni puolivuotistsekkauksen yhteydessä, ymmärsin siitä viimein luopua. (Toki nyt voin olla sitten melko varma siitä, että tällainen kutsu tulee seuraavan puolen vuoden aikana ja manaan itseni alimpaan hornaan.) Mutta sitä mietin sitten.

Minimalistinen vaatekaappi on helppo huoltaa

Käyn läpi oman vaatekaappini noin puolivuosittain. Se ei koskaan tunnu raskaalta tehtävältä, ehkä siksi ettei vaatevarastoni ole koskaan suuri ollutkaan. Ja kun puolivuosittain tsekkaan mitä kaapissani on ja mitä sieltä käytän, käy yleensä niin, että aina löytyy vielä jotain, joka saa jatkaa matkaansa muualle. Pariton sukka, reikiintyneet sukkahousut, deodorantin värjäämä t-paita, pitämättömäksi jäänyt mekko. Samalla toki myös mietin, onko jokin näistä pois lähtevistä vaatteista sellainen, joka minun täytyy korvata. Pyrin korvaavan tuotteen ostamaan laadukkaana ja ajattomana, sillä olen huomannut ettei minulla todellakaan ole käyttöä niille sesonkien mukana tuleville ja meneville luomuksille.

Huoltoon menee vaatekaappini osalta päivän verran, kunhan edellisenä päivänä olen pessyt kaikki vaatteet ja ripustanut kuivumaan. Silitys, tarraharjaus, nyppyjen poisto ja vaatteen yleisen kunnon tsekkaus sujuvat leppoisasti esimerkiksi äänikirjaa kuunnellen, ja illaksi minulla on järjestetty ja siisti vaatehuone. Erittäin palkitsevaa työtä mielestäni!

Oma minimalistinen vaatekaappini

Kuten mainitsin jo aiemmin, oma vaatekaappini on ollut minimalistinen niin kauan kun jaksan muistaa. Vaatteet toki vaihtuvat, minullekin jää käyttämättömiä vaatteita tai haluan hankkia jotain uutta – ei minimalistinen vaatekaappi tarkoita minulle sitä, että sen pitäisi pysyä samana ja muuttumattomana, vaan että se palvelee juuri minun tarpeitani. Juuri nyt katselen esimerkiksi uutta merinovillaista puseroa Pierre Robertsin alesta, mekkoon olen ollut niin tyytyväinen, että mieluusti sieltä vaikkapa pitkähihaisen paidan hankkisin. Lisäksi, nyt kun vaatekaapin taas läpi kävin, huomasin tarvitsevani toisen valkoisen paitapuseron, vaalean mekon ja kenties vaalean neuleen. Viimeisimmän suunnittelin neulovani itse, langat odottavat jo postissa!

Tässä siis oman minimalistisen vaatekaappini tämänhetkinen sisältö, poislukien ulkovaatteet.

T-paidat

T-paitoja minulla on tällä hetkellä viisi. Kaksi Nanson ihanaa Tasku-paitaa, kaksi Espritin valkoista sekä yksi vanha H&M musta t-paita. Nanson ja Espritin perusvaatteet ovat suosikkejani, ne eivät nuhjuunnu pesussa tai käytössä ja ovat todella miellyttävän tuntuisia päällä. Nanson paidat ovat molemmat pari vuotta sitten alennuksesta ostettu ja käytän niitä viikottain. Ei nukan nukkaa eikä minkäänlaista käytön jälkeä tai venymistä edelleenkään. Valkoiset paidat ovat aina haastavampia: jossain vaiheessa niiden väri joko harmaantuu tai kellastuu usein, ja deodorantti saattaa värjätä kainaloita. Nämä itselläni ovatkin niitä useimmin uudistettavia vaatekappaleita.

Mimimalistisen vaatekaapin t-paidat

Pitkähihaiset paidat

Nämä ovat molemmat Espritin puuvillapaitoja. Äärettömän pehmeitä päällä, ja jälleen, pitävät muotonsa ja ulkonäkönsä moitteettomasti. Musta ja valkoinen, en tällä hetkellä ole kokenut muita tarvitsevani. Musta on oikeasti musta, tässä kuvassa värit jostain syystä molempien paitojen osalta vinksallaan.

minimalistinen vaatekaappi

Neuleet

Tätä kohtaa en aivan ymmärrä itsessäni: en koskaan osta mitään sinistä, paitsi neuleet! Ehkä se on jotenkin rauhoittava yhdistelmä pehmeyttä ja seesteisyyttä? Sininen kauluksellinen on jälleen Espritin, toinen sininen neljä vuotta sitten ostettu Tommy Hilfiger. Jälleen laatu molemmissa takaa sen, että ovat vuosia pysyneet todella hyvässä kunnossa.

Reunoissa on neuletakit. Molemmat pitkiä ja ennemminkin rentoja kuin skarppeja. Mutta äärettömän mukava vetäistä ylle vaikkapa lentokoneeseen tai viileällä kelillä mekon kaveriksi. Harmaa on ikäloppu Gina Tricot ja musta Onlyn. Onlyn neuletakki kuuluu niihin virheostoihini, sillä se nukkaantui jo ensimmäisellä käyttökerralla. Tiedänpä, etten ainakaan samanlaista koskaan osta toiste.

Housut

Housuja käytän harvoin, olen mekkoihmisiä henkeen ja vereen. Niinpä näissäkin tuntuu olevan jo liikaa! Farkkuja on kahdet, siniset ja mustat. Yhdet skarpit suorat housut, yhdet päähänpistolegginsit joista tykkäänkin todella paljon, ja yhdet kevyet mustat leveillä lahkeilla. Jos inhoan vaatteiden ostoa ylipäänsä, housujen osto on jotain aivan kammottavaa. Senpä vuoksi uusia housuja kaappiini ilmestyy korkeintaan parin vuoden välein, siinä vaiheessa mikäli on pakko jotkut uusia. Toivottavasti siis nämä säilyvät vielä pitkään käyttökelpoisena!

Mekot ja paitapuserot

Mekkoja omistan useamman, niitä pidän oikeastaan päivittäin. Tällä hetkellä valikoimaan on etsinnässä uusi valkoinen paitamekko, saa siis vinkata, jos on jokin hyväksi koettu mielessä! Mekot ovat kaikki polvimittaisia tai vähän lyhyempiä, maksimekoista luovuin sillä totesin niiden jäävän aina käyttämättä: näytän maksimekossa aivan Hemulilta. Suosikkini tällä hetkellä on Pierre Robertsin merinovillainen kietaisumekko*, se on todella ohut ja miellyttävä päällä mutta suunnattoman lämmin. Ostin omani Pierre Robertsin alennusmyynnistä, kannattaa niitä pitää silmällä, sillä monesti sieltä näitä merinovillatuotteita saa todella edullisesti.

Paitapuseroita minulla on tällä hetkellä kaksi, valkoinen perinteinen ja punainen lyhythihainen. Rakastan käyttää valkoista paitapuseroa neuleen tai neuletakin alla, niinpä ostolistallani on yksi uusi kyseistä vaatekappaletta. Nykyisen olen ostanut Espritiltä, ja todella tyytyväinen sen laatuun ja malliin.

Muut vaatteet

Näiden lisäksi vaatekaapistani löytyy toki sitten alusvaatteet, sukat ja sukkahousut, yövaatteet ja urheiluvaatteet. Niiden määrä vaihtelee, kuluneiden tilalle tulee yleensä hankittua uusia ja varsinkin juoksuvaatteita on täytynyt hankkia eri sääolosuhteisiin erilaisia.

Kuvassa kaikki ei-henkarissa olevat vaatteeni. Ylähyllyllä vasemmalta puserot, eli neuleet, pitkähihaiset, t-paidat ja topit. Seuraavalla hyllyllä housut, yövaatteet, villasukat (niitä alkaa omilta puikoilta tipahtelemaan näköjään aika usein) ja urheiluvaatteet. Alimpana sitten alusvaatteet, sukat, sukkahousut ja ohuet legginsit.

En pyri tietoisesti mihinkään tiettyyn vaatemäärään enkä koe huonoa omatuntoa uuden vaatteen hankkimisesta. Pääasia on, että kaikki mitä omistan on sellaista, mitä käytän ainakin kuukausittain ja minkä käyttö ei ärsytä (tiedät varmasti sen tunteen, kun puet jonkin vaatteen yllesi ja olo on vain yksinkertaisesti jotenkin hankala.) Jokainen vaate on siis niin sanottu lempivaate.

Mimimalistinen vaatekaappi

Millainen vaatekaappityyppi sinä olet? Tykkäätkö, että valinnanvaraa pitää olla reilusti ja vähän ylikin, vai menetkö mieluummin suppeammalla varastolla? Koska jokainhan meistä on tässäkin asiassa omanlaisensa enkä usko, että kenenkään kannattaa täysin oman luonteensa vastaisesti toimia. Mutta mikäli huomaat, että kenties kaapistasi löytyy tosiaankin vaate, jonka viimeisestä käyttökerrasta sinulla ei ole mitään mielikuvaa, olisiko aika antaa sen jatkaa matkaansa? Ota ensi viikonlopulle urakka käydä läpi ja arvioida vaatteesi ja katso, josko sieltä itseasiassa löytyisikin läpikäynnin jälkeen minimalistinen vaatekaappi juuri sinun tarpeisiisi sopivasti!

Seuraa Instagramissa @bonjourpositivity

2 kommenttia

  • Tarja Karvonen

    Postauksesi antaa tuulta purjeisiini ja tästä innostuneena siivoan vaatekaappini. Kaapistani löytyy paljon pitkään käyttämättömänä olleita sitku-, joskusku- ja tiiävaikkajoskus-vaatteita. Kiitos hyvistä vinkeistä ja inspiksestä!

    • Karoliina / bonjourpositivity

      Aivan mahtavaa! Yleensä siihen tarvitsee jonkin pienen sysäyksen, mutta sitten kun pääsee vauhtiin homma tuntuu todella hauskalta 🙂 Käyn tänä viikonloppuna päällis- ja ulkovaatteet läpi, niitä ei onneksi tarvitse pestä, joten tuuletus tuolla reippaassa pakkassäässä riittää esikäsittelyksi 🙂

%d bloggaajaa tykkää tästä: