Matkailu,  Suomi

Lappiin junalla – Helsingistä Utsjoelle päivässä

Lappiin junalla, siinäpä sopiva haaste korona-ajan matkailuun. Istuskelin lauantaina illalla sohvalla, kädessäni puhelin ja siinä avoinna Google Maps. Oma sininen palleropisteeni näytti vahvasti Suomen eteläisimpiä seutuja ja sain siirtää katsetta aika paljon ylöspäin saadakseni näkyviin Suomen päälaen ja siellä Utsjoen. Matka näytti pitkältä, Suomi näytti pitkältä, päivä tuntui lyhyeltä. Ehtisinkö seuraavana päivänä kulkemaan Helsingistä Utsjoelle, maata pitkin matkustaen, ilman tämän kummempia suunnitelmia tai valmisteluja? Ei muuta kuin kokeilemaan!

Nappasin samantien liput VR:n sovelluksesta junaan välille Lahti-Tikkurila-Rovaniemi. Vuoroja oli useita päivässä mutta ainoastaan aamun ensimmäinen juna oli melkein suora, eli vaihto ainoastaan Tikkurilassa josta jatko sitten samalla kyydillä aina Rovaniemen päätepysäkille saakka. Ja sehän sopi mitä parhaiten, aamulla junat varmastikin juuri siivotut ja minulle jää hyvin aikaa yrittää saavuttaa Utsjoki ennen vuorokauden vaihtumista. Sijoitin myös ylimääräisen 17 euroa ja varasin itselleni paikan extra-luokasta, asia josta olin myöhemmin oikein tyytyväinen. Tämän jälkeen etsin ja löysin bussilipun Rovaniemeltä Ivaloon – Ivalosta Utsjoelle matka taittuisi sitten henkilöauton kyydissä.

Aamujuna Helsingistä Rovaniemelle

Koska asun Lahdessa, otin aamun alkajaisiksi seitsemältä junakyydin Tikkurilan asemalle. Tämä on onneksi nopea keikaus, alta tunnissa on asema jo kohdalla. Junien aikataulut eivät tietenkään aivan täysin aina kohtaa, joten Tikkurilassa oli aikaa nauttia iKaffen täyteinen aamukahvi asemalla ja ostaa hieman purtavaa junamatkan ajaksi. Sunnuntain ensimmäinen juna kohti pohjoista starttaa Tikkurilasta kello 8:42 ja kulkee siis suorana yhteytenä aina Rovaniemelle saakka. Kuinka helppoa! Ei tavaroiden pakkailua parin tunnin välein, ei odottelua, ei raiteiden vaihtoa, ei mitään häslinkiä – ja mikä tällä hetkellä ihaninta, näin ei myöskään tule paljoa kontakteja ihmisten kanssa. Raijaat itsesi istumaan, teet olosi mukavaksi ja nautit matkasta pääteasemalle saakka. Ei valittamista.

Extra-vaunu, kannattaako maksaa?

Kuten alussa mainitsinkin, maksoin mieluusti ylimääräiset 17 euroa siitä, että pääsin matkaamaan extra-vaunussa. Miksikö sitten? Useiden syiden vuoksi, joista ensimmäisenä mainittakoon kahvi. Ilmainen kahvi. Se nimittäin kuuluu tuossa vaunussa hintaan ja jo tämä maksoi päivän aikana itsensä takaisin tällaisella kahvikissalla! Myös vettä saa suljetuissa pikareissa niin paljon kuin haluaa, joten matkaan ei tarvitse lähteä painavien juomien kanssa. Normaalisti nämä juomat ovat olleet itsepalvelutyyliin junavaunun päädyssä mutta nyt korona-aikana juomat haettiin viereisestä ravintolavaunusta lippua näyttämällä. Tämä passasi minulle paremmin kuin hyvin, tulipahan lähdettyä aina hieman jaloittelemaan.

Lappiin junalla - VR ravintolavaunu

Toinen ehdoton plussa tässä matkustusluokassa on tila. Väljyys. Rauhallisuus. Mitä olen näissä matkustanut niin kertaakaan en ole ollut vaunussa joka olisi koko matkan ajan tupaten täynnä. Lisäksi matkustajat eivät yleensä ole pikkulapsiperheitä, joten vaunussa vallitsee hiljaisuus (ei mitään lapsia vastaan mutta jos on mahdollista valita, en mene istumaan 9 tunniksi vaunuun jossa heitä on paljon. Lapset kun tarvitsevat mahdollisuuden jutella ja leikkiä tuollaisella matkalla eivätkä istua hiljaa hissukseen.) Tuona sunnuntaisena kesäpäivänä meitä oli koko reissun aikana kolme matkaajaa tässä vaunussa, ja ne kaksi muuta näyttivät nukkuvan oikeastaan koko matkan. Taattua hiljaisuutta siis!

Jos vielä yhden pointin tähän lisään on se se, että vähemmän matkustajia tietää myös vähemmän käyttäjiä vaunun wc-tilassa, eli se pysyy todennäköisesti siistinä matkan ajan, eikä tarvitse himmailla kahvin kanssa vessassakäynnin pelossa 😉 Aamujuna ainakin tällä kertaa tuli suoraan varikolta ja oli kaikin puolin ihanan siisti ja puhdas, ikkunoistakin kelpasi ohimeneviä maisemia ihastella kun niistä näkyi muutakin kuin likaviiruja. Kaikin puolin nappivalinta siis niin tämä vaunuluokka kuin myös matkustusajankohtakin!

Jaksaako junassa istua?

Pelkäsin etukäteen pitkästyväni jo ennen Tamperetta, yleensä kun matkustaminen tuppaa olemaan sellainen välttämätön paha jo Lahdesta Tikkurilaankin – kuinka sitten Helsingistä Utsjoelle. Niinpä varauduin lataamalla StoryTeliin useita kirjoja, otin muutaman oikeankin kirjan mukaan, katsoin että läppärin ja puhelimen laturit ovat varmasti laukussa, ostin naposteltavaa, keksin kaikenlaista ajanvietettä jo etukäteen. Mutta kuinkas kävi? En koko matkan aikana ehtinyt läppäriä edes esiin ottaa, kirjaa luin junassa ehkä sata sivua ja tunnin verran kuuntelin äänikirjaa. Mitä sitten puuhasin tuon kahdeksan tunnin ajan? Nautin. Katselin ikkunasta ulos. Bongasin suuren hirven pellolla syömässä, joutsenparin pesässään, pari pupua ja paljon ihania maalaismaisemia. Olin. Eli summa summarum, todella hyvin jaksoi istua. Vaunu oli niitä vanhemman mallisia yksilöitä leveine nahkaistuimineen, eli yksi nainen sai siinä oikein mukavasti asentoja vaihdeltua ja lokoiltua kahden istuimen väljyydellä. Kahdeksan tuntia hujahti todella nopeasti ja niin se juna vain saapui Rovaniemelle ja oli aika vaihtaa kulkupeliä.

helsingistä utsjoelle
helsingistä utsjoelle

Lappiin junalla – mutta miten Rovaniemeltä eteenpäin?

Matkan toiseksi viimeinen siirtymä sujui bussin kyydissä. Todella harmitti kovasti, ettei junan raiteet Rovaniemeä pidemmälle kulje, olisin mieluusti siinä istuskellut aivan perille saakka. Bussi tuntui junan lokoisten oltavien jälkeen niin kovin ahtaalta, hankalalta ja pienipenkkiseltä. Kaipasin koko neljän tunnin ajan takaisin VR:n hellään ja tilavaan huomaan! Maisemissa ei toki nytkään ollut valittamista, oli hauska seurata kuinka puusto muuttui matalammaksi mitä pidemmälle matka eteni, välillä hidasteltiin tiellä kulkevien porojen vuoksi ja välillä pysähdyttiin päästämään ihmisiä pois kyydistä. Näin lomakohteita ja kyliä, teitä ja pientareita. Mutta neljä tuntia bussissa sujui kyllä, se myönnettäköön, huomattavasti hitaamman tuntuisesti kuin kahdeksan tuntia junassa. Mutta kaikki on ohitse jossain vaiheessa, niinkuin tämäkin bussi kaartoi lopulta Ivalon Matkahuollon pihaan ja tuli aika minun taas vaihtaa kulkuvälinettä.

Lappiin junalla

Autokyydillä Ivalosta Utsjoelle

Saanko hieman puolueellisesti todeta, että kyllähän tämä viimeinen oli se paras matkaetappi? Mies odotti minua Ivalon Matkahuollon pihassa ja jatkoimme yhdessä loppumatkan. Hän ajoi, minä höpötin. Olen varmaan aika rasittavaa autoseuraa, kommentoin jokaista näkemääni puuta, koskea ja lampea. Mutta kun se kaikki oli niin kamalan kaunista! Olen käynyt Lapissa aiemmin vain keskitalvella ja nämä maisemat olivat nyt niin erilaiset, niin paljon enemmän mieleeni kuin parin metrin lumikinokset. Nyt aloin ymmärtää, miksi ihmiset Lappiin ihastuvat! Parituntinen ajomatka sujui nopeasti, parit porotkin onnistuin miehen avustuksella bongaamaan ja tuntia ennen vuorokauden päättymistä kurvasimme mökin pihaan. Lähes keskiöinen aurinko tervehti minua loistaen Teno-joen kimmeltävästä pinnasta, taustalla Norjan lumihuippuiset tunturit pitivät vahtia, kun otin ensi askeleitani Utsjoella. Itikat eivät muuten vielä olleet tässä vaiheessa heränneet, eli niitäkään ei tarvinnut siellä joenrannalla seistessä huitoa (vaikka toki Offia laukusta varmuuden vuoksi löytyikin.)

Lappiin junalla, Helsingistä Utsjoelle päivässä – tehtävä suoritettu!

Minä tein sen, selvisin päivän aikana läpi Suomen, Helsingistä Utsjoelle, maata pitkin matkustaen ja tehtävä Lappiin junalla suoritettu! Kilometrejä tuolle reissulle kertyy likimain 1166 kilometriä ja ovelta ovelle aikaa sain kulumaan 14,5 tuntia. Aika mukavasti meni, etten sanoisi! Lähtisinkö uudelleen? No aivan takuuvarmasti! Erityisesti Helsingin ja Rovaniemen välinen junareissu oli todella kiva, ja aivan ehdottomasti sen haluan tehdä vielä uudelleenkin – ja aivan ehdottomasti tulen jatkossakin käyttämään extra-luokkaa vähänkin pidemmillä matkoilla. Bussimatka sen sijaan oli vähän pitkästyttävä, jos olisi mahdollista niin seuraavalla kerralla vuokraisin auton Rovaniemeltä ja ajaisin loppumatkan itse.

Käy katselemassa tuon reissupäivän tunnelmat mun Instagramista, laiton koko päivän kohokohtiin nimellä ”Across Finland in a day”.

Lappiin junalla - päivässä Helsingistä Utsjoelle

26 kommenttia

 • Travelloverin Annika

  Minulla on vastaava edessä parin viikon päästä. Hyppään junaan Pasilasta ja nousen pois Rovaniemellä. Siitä matka jatkuu Suomen pään sijaan käsivarteen. Kolarin-juna oli jo loppuunmyyty, eli on autoiltava pidempi matka. Saa nähdä, miten maistuu uni yöjunassa. Mitä pohjoisemmas mennään, sitä valoisampaa on, eli aamuyön kolisevia tunteina taidan minäkin toivoa ulkona olevan elämää.

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Vitsit, mä olisin tuon yöjunan halunnut paluuseen mutta tällä reissulla ei aikataulu antanut myöten! Siinä junassa mitä katsoin, oli yksi vaunu sellaisia makuuhyttejä joissa oli jokaisessa oma wc – aika iso etu jo sekin 😀 Ihana reissu sulle tulossa, mä jo uudesta haaveilen… Mieluusti tosin ilman tuota bussimatkaa, se vaan ei ollut kovinkaan nautittava.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Tarkoitus olisi ensi kuussa tehdä samanlainen reissu.

  Itselle ei oikeastaan ole aiemmin tullut mieleenkään maksaa tuota ”extra-vaunu”-lisää, enkä sitä vieläkään ilmaisen kahvin takia näe järkevänä, vaikka paljon kahvia juonkin. Kuitenkin tuo rauhallisuus alkoi kiinnostamaan ja voi olla, että varsinkin pidemmillä matkoilla tulee kallistuttua tuohon vaihtoehtoon muutenkin.

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Haha, joo no ei tuo kahvi ehkä se pääsyy ole tosiaan tuossa, laskin että taisin viidesti hakea kahvin ja vesipikarin ravintolavaunusta, eli ehkä sillä sitten voitolle tuossa kuitenkin jäi. Mutta ehdottomasti tuon rauhallisuuden vuoksi tätä vaunua aion jatkossa suosia – aiemmin olen käyttänyt ravintolavaunun yläkertaa jossa ehkä myös hieman enemmän omaa rauhaa mutta tämä oli siitä kyllä reilusti parempi. Kyllä pitkällä matkalla alkaisi nopeasti ärsyttää, jos koko ajan hälinää olisi ympärillä.

 • Mari/Kodinvaihtaja

  Pari vuotta sitten Lapin matkalla osui silmään Express bussien bussipassi. Jos se on voimassa vielä, olisi kiva hyödyntää. Toki aika hidasta matkantekoa .

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Joo, bussi ei ollut ehkä tässä mun suosikkikohta, enemmän tykkäsin junailla. Mutta ei sekään huono idea ole, täytyy vaan asennoitua eri tavalla 🙂 Ja jostain syystä mä aina vähän pelkään bussissa, pitää koko ajan vahtia kuskia 😀

 • Reeta / Tarinoita valoisista maisemista

  Oi ihana postaus, junailu on kivaa ja pohjoiseen aina halajaa mieli 😊 Mulla on Rovaniemi käymättä ja nyt kun asun täällä keskempänä Suomea niin matkaahan ei tulisi juuri mitään. Täytyykin alkaa tutkimaan juna-aikatauluja 😊

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Junailu on kyllä kivaa, silloin kun se ei ole Lahti-Helsinki välin työmatkailua 😀

 • Teija / Lähdetään Taas

  Oi, mikä ihana retki!

  Minä olen usein ottanut junaliput ravintolavaunun yläkerrasta muutamalla ekstraeurolla, missä sielläkin on ihanan paljon rauhallisempaa ja toisaalta myös ravintolavaunun ruuat saa syötyä kunnollisen pöydän äärellä omalla paikalla. Ja on myös lapselle paljon askartelutilaa niillä pöydillä 🙂

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Siellä mäkin yleensä joo reissaan, nyt ajattelin heittää vielä astetta rennommaksi olon 😀

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Joku kerta haluan kokeilla sitä yöjunaa, nyt ei takaisin tullessa enää hyttejä ollut vapaana 🙁

 • seikkailupyorailija

  Huh, aikamoinen trippi! Ehdottomasti haluaisin myös mennä Suomen päästä päähän, mutta hiljaa ja pysähdellen matkan varrella 🙂

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Joo, ei tuossa hirveästi ehtinyt paikkoja fiilistelemään 😀

 • Pirkko / Meriharakka

  Aika nopeaa toimintaa, päätöksestä päätepisteeseen 🙂
  Joitakin vuosia sitten kuljetutimme automme yöjunalla Kolariin ja jatkoimme sitten sillä Nordkappiin asti, mutta ei sinne päivässä ehditty. Aika hyvin nuo yöjunat ja autojunat onkin varattuja, eli ajoissa pitäisi niiden suhteen olla liikkeellä!

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Joo, katselin sitä yöjunaa mutta en siihen halunnut lähteä istumaan normipenkkiin, haluan kokeilla miltä tuntuu ihan nukkua junassa joku kerta 🙂

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Kiitos Sandra 😀
   Joo oli siinä istuminen, mutta jostain syystä se bussimatka tuntui pidemmältä vaikka oli alle puolet tuon junareissun kestosta!

 • Annuliina

  Pitkän, mutta kivan kuuloinen matkapäivä 🙂 Rovaniemellä tulee käytyä monta kertaa vuodessa ja pakko myöntää, etten ole enää vuosiin kulkenut matkaa junalla. Kun on aikaa vain viikonlopun verran, niin silloin lentäminen on vain tuntunut ainoalta vaihtoehdolta ja useimmiten lennot on myös olleet huomattavasti junalippuja edullisemmat. Ne kerrat, kun olen junan ”joutunut” ottamaan, niin silloinkin matka on taittunut makuuvaunussa. Mutta nyt tästä sun kirjoituksesta innostuin ja varsinkin tuo extraluokka kuulosti mukavalta ☕ seuraavalle Rovaniemen reissulle mulla onkin vain menolento, joten jos paluumatkalle ottaisikin tämmöisen päiväjunan ja lähtis itsekin vaan junaan nauttimaan ja olemaan 😄🤔

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Joo pitkä oli kyllä mutta tuo junareissu varsinkin meni uskomattoman nopeasti ja hyvin! Mutta kyllä tuossa näkee, että ei Suomessa vielä oikein ilman sisäistä lentoliikennettä pärjää, kun junaradat loppuvat jo puoleenväliin maata – tuo Rovaniemeltä eteenpäin oleva osuus oli kyllä se kaikkein tympeä 😀 Mutta suosittelen ehdottomasti kokeilemaan tuollaista kahdeksan tunnin oleskelua!

  • Karoliina / bonjourpositivity

   Kiitos 🙂
   Tuo extra-luokka on ehdoton kyllä pidemmälle reissulle.

 • Annukka || @happyannukka

  Mä kuljin Onnibussilla viime talvena Helsingistä Ylläkselle ja se oli ensimmäinen ja viimeinen kerta. 13,5 tuntia yöbussissa, jossa olin kuvitellut voivani nukkua. Ihan liian ahdasta oli nukkua, ja jos muuten olisi meinannut nukahtaa, niin eräs turistijoukko pälätti koko yön kova äänisesti. Takaisin Helsinkiin otinkin makuuvaunun junasta, ja maksoin mielelläni yli puolet enemmän kuin Onnista, vaikka ajallisesti en paljon säästänytkään. Opiskelijahintaan makuuvaunu oli oikein kohtuuhintainen. Valitsen muutenkin aina makuuvaunu paikan naishytistä ja alapedin. Yhden kerran koko elämäni aikana siihen yläpetiin on tullut joku muu.

  • Karoliina / bonjourpositivity

   En joo todella lähtisi bussilla tuolle reissulle, oli jo neljä tuntia kärsimystä 😀 Juna oli ihana.

%d bloggaajaa tykkää tästä: