Lifestyle

Helppo ylhäältä alas -neule

En olisi uskonut, että parin kuukauden neulomisharjoittelun jälkeen pukeutuisin jo itse kutomaani paitaan! Olihan se välillä hieman työlästä, ison osan ajasta tylsääkin, mutta voi miten palkitsevaa. Ehdin siinä iltaisin kutoessani miettiä muunmuassa sitä, miten joskus on kuvitellut satasen olevan kallis hinta käsintehdystä vaatteesta – voin kertoa, että en tuolla hintaa kyllä yhtään puseroa tekisi! Mietin myös sitä, kuinka ihanaa on oppia uusi taito ja kuinka ihanaa, että siitä on ihan käytännön hyötyäkin.

Kuten olen maininnut minimalistista vaatekaappiani esitellessäni, en todellakaan tykkää shoppailusta. Enkä koskaan oikein löydä mieleisiäni vaatteita. Mutta nytpä voin ainakin jotain tehdä itse – ja taatusti sellaista mitä haluan. Tähänkään en löytänyt mieleistäni valmista ohjetta (joka olisi myös tarpeeksi helppo), joten päätin vain soveltaa eri ohjeissa olevia juttuja yhteen ja mennä oman pään mukaan. Apua tarvitsin alkuun raglanhihojen aloittamisen kanssa, mutta muutoinhan paita on aika suoraviivaista pötköä. Kokeilin usein päälleni ja päättelin aina sen mukaan, tarvitseeko lisäillä silmukoita vai kenties kavennella, minkä mittaisen teen ja kuinka haluan helman käyttäytyvän.

Tein koko neuleen ylhäältä alas 3,5 mm pyöröpuikoilla Adlibris Cotton Mercerized -langalla. En tykkää villaisista langoista tai vaatteista, joten tämä puuvilla oli aivan täydellinen valinta. Tämä oli myös aivan ihanan tuntuista neuloa. Hirveästi se ei anna anteeksi silmukoiden epätasaisuutta, mutta nämä lientyvät kyllä käytössä – ja vaikka jotain epätasaisuutta näkyy ei se minua haittaa, tämähän on käsintehtyä eikä mitään massatuotantoa!

Ylhäältä alas -neuleen ohje

Tämä ohje on hyvin summittainen, koska menin aivan fiiliksen mukaan. Ylhäältä alas -neule neulotaan nimensä mukaisesti ylhäältä aloittaen ilman saumoja, joten se on joutuisa tehdä eikä tarvitse miettiä osien yhdistelyä jälkikäteen.

Loin ensin 60 cm pyöröille 144 silmukkaa ja neuloin pari senttiä sileää suljettuna neuleena. Tämän jälkeen merkkasin hihat, eli jaoin silmukkamerkein neljään osaan: 56s, 16s, 56s, 16s. 16 silmukan välit ovat siis hihojen paikat.

Sitten aloitin raglanhihojen lisäykset ja samalla siirsin neuleen 80 cm pyörölle. Lisäys tehdään joka toinen kerros aina silmukkamerkkien molemmin puolin niin, että silmukkamerkin molemmin puolin yksi silmukka neulotaan oikein. Eli kun neulot oikeaa ja silmukkamerkkiä ennen on jäljellä yksi silmukka, teet langankierron puikolle, neulot tuon yhden silmukan, ohitat merkin ja neulot seuraavan silmukan, ja tämän jälkeen taas langankierto puikolle. Kerroksella tulee näin yhteensä 8 silmukan lisäystä, eli 4 s. molempiin olkasaumoihin.

Kun puseron yläosa tuntui sovittaessa oikean kokoiselta, siirsin hihojen silmukat erilliselle langalle odottamaan ja loin tilalle 18 uutta silmukkaa (tämä olisi ehkä voinut olla myös 10, mutta halusin kainalosta tarpeaksi tilavan paidan, jotta se menee mukavasti paitapuseron päällä). Silmukoiden lisäämisestä työn keskelle on esimerkiksi tämä hyvä ohjevideo, käytän itse siinä kakkosena esitettyä tapaa.

Sitten aloin vain neuloa suoraa sileää neuletta (se tylsin vaihe!). Noin 15 cm kainalon jälkeen tuli ensimmäinen kavennus, sillä halusin kuitenkin jonkinlaista muotoa tähän puseroon. Molemmissa sivuissa neuloin 2 oikein yhteen, 2 oikein, 2 oikein yhteen. Tämä toistettiin noin 2,5 cm välein yhteensä 5 kertaa. Jälleen mitat hyvin silmämääräisiä, en ole niin millintarkka ihminen…

Kun pusero tuntui sopivan mittaiselta, tein reunaan pari senttiä 2 oikein 2 nurin -joustinta ja päättelin. Ja sitten vain hihojen kimppuun!

Hihat

Hihoihin poimin sukkapuikoille kaikki langalla odottaneet silmukat sekä neuloin silmukat luotujen silmukoiden läpi, samalla tavoin kuin villasukan kannassa teen. Näin saumoihin ei jäänyt ikäviä reikiä. Neuloin myös ensimmäisen kierroksen kiertäen oikein, jotta siitä tuli tiiviimpi. Kavennukset aloitin parin sentin jälkeen. Kavennus tapahtui aina kainalossa, eli olin sen merkannut valmiiksi. Koko hihan mitalla tein kavennukset 2 oikein yhteen, 2 oikein, 2 oikein yhteen aina parin sentin välein – jälleen puseroa useasti sovittaen. Halusin hihasta pitkät, joten minulle sopiva mitta oli tässä 50 cm. Tämän jälkeen neuloin silmukat 2,5 mm puikoille ja seuraavalla kerroksella kavensin pois joka kuudennen. Tämän jälkeen pari senttiä samaa joustinta kuin helmassa, päättely, ja valmis!

Uskomatonta, se oli siinä.

helps ylhäältä alas -neule

Keskeneräisen neuleen sovittaminen

Sovittelin puseroa useasti päälleni, tämä käy ylhäältä alas -neuleessa todella kätevästi. Otin vain toiset 3,5 pyöröpuikot joille neuloin puolet silmukoista aivan kuten normaalisti – ja kun neule on jaettuna kahdelle pitkälle pyörölle, on se helppo sujauttaa sovittamista varten päälle. Ei siis hankalaa langalle siirtoa eikä muuta aikaavievää tuherrusta. Sovituksen jälkeen vain jatkoin taas neulomista niin, että silmukat taas päätyvät yhdelle puikolle.

Neuleen viimeistely

Monesti neuleen viimeistelyssä kehotetaan höyryttämään, pinnaamaan muotoonsa, vanuttamaan tai venyttämään mutta itse olen sitä mieltä, että koska vaatteeni tulee joka tapauksessa kestää pesua, voin sen tehdä heti. Heitin siis neuleen langan ohjeen mukaiseen lämpötilaan koneeseen ja jännitin kuinka käy. Ja hyvin kävi! Vaikea oli aamulla uskoa, että se pusero jonka kuivumasta otin ja päälleni puin, oli oikeasti omatekemäni. Waude, olen kyllä ylpeä!

helppo ylhäältä alas -neule

Käy katsomassa täällä toinen tekemäni ylhäältä alas -neule. Ehkä vielä helpompi, sillä tässä ei tarvitse edes tehdä kavennuksia muualla kuin hihansuissa!

%d bloggaajaa tykkää tästä: