helppo puuvillaneule
Lifestyle

Helppo puuvillaneule ylhäältä alas neulottuna

Olen hurahtanut totaalisesti näihin helppoihin, saumattomiin ylhäältä alas neulottuihin puseroihin!

Kaipasin tällä kertaa jotain rentoa, pehmeää, ei-villaista neuletta kotoiluun – en varmaan ole ainoa, joka kotona rakastaa pitää vain pitkiä neuleita tai mekkoja farkkujen tai muiden kiristävien vaatteiden sijasta…

Tämä helppo puuvillaneule syntyi ilman ohjetta, samalla taktiikalla kuin tämä sininen puuvillaneule. Lanka tosin oli nyt eri, puuvillan sijaan Adlibris Bamboo Cotton, joka oli todella miellyttävä neuloa ja ihanan pehmeä. En pidä ”karvaisista” neuleista, joiden jäljiltä muita vaatteita saa olla jatkuvasti tarrarullailemassa, joten nämä puuvillalangat ovat mielestäni aivan parhaita. Tämä bambusekoitteinen lanka on vielä ihanampaa kuin se pelkkä puuvilla, todella pehmoista ja kauniin silkkisen oloinen pinta.

Käytetyt tarvikkeet:

  • Pyöröpuikot paksuus 4 mm, pituudet 40 cm ja 60 cm
  • Pyöröpuikot paksuus 3,5 mm, pituus 40 cm (resorit)
  • Sukkapuikot 4 mm (hihojen alaosa kavennusten jälkeen)
  • Adlibris Cotton Bamboo -lankaa (minulla meni 3 kerää)
  • Silmukkamerkkejä
  • Virkkuukoukku mahdollisten karanneiden silmukoiden poimintaan
  • Parsinneula lankojen päättelyyn
  • Sakset
  • Mittanauha

Käytetyt tekniikat:

helppo puuvillaneule ylhäältä alas

Neuleen aloitus

Luo tarpeellinen määrä silmukoita 3,5 mm 40 cm pyöröpuikoille. Itse loin 120 silmukkaa, koska halusin pääntiestä löysän ja ”olalta putoavan”. Jos teet ensimmäistä työtä, kannattaa neuloa mallitilkku jolla pystyy päättelemään tarvittavan silmukkamäärän. (Nyt jälkikäteen hieman kaduttaa, sillä taisi tulla vähän liiankin löysä tästä pääntiestä – kannattaa siis oikeasti testata omalla käsialalla neuloen, mikä on sinulle sopiva silmukkamäärä!)

Kierroksen aloituskohta on jatkossa niskan keskikohta.

Kun olet luonut silmukat, neulo yksi kerros oikeaa suljettuna neuleena, ja merkitse samalla silmukkamerkein puseron osat. Laita silmukkamerkki kulkemaan puikolla silmukoiden mukana, jotta jatkossa lisäykset on helppo suorittaa merkkien molemmin puolin.

Etu- ja takakappaleessa oli minulla molemmissa 48 silmukkaa ja hihoissa molemmissa 12 silmukkaa. Eli ensimmäisellä kierroksella neulot aluksi 24 silmukkaa, laitat silmukkamerkin (tämä on oikean hihan ja takakappaleen raja), neulo 12 silmukkaa ja lisää merkki (tämä on oikean hihan ja etukappaleen raja). Neulo 48 silmukkaa ja lisää silmukkamerkki (tämä on etukappaleen ja vasemman hihan raja) ja 12 silmukan jälkeen merkki (tämä on vasemman hihan ja takakappaleen raja).

Ole todella tarkka ensimmäisillä kierroksilla, jotta silmukat pysyvät varmasti samoinpäin – muuten huomaat muutaman kierroksen jälkeen, että neuleesi on kierteellä ja ainoa keino sen korjaamiseen on purkaminen. Eli parin ensimmäisen kierroksen ajan käännä koko ajan silmukat puikolla niin, että se luontireuna (paksumpi) on pyöröpuikoilla sisäänpäin.

Raglanlisäykset

Ensimmäisen kierroksen jälkeen neuloin kolmisen senttiä 2 oikein 2 nurin -joustinta. Tämän jälkeen oli aika aloittaa raglanlisäykset, jotka tehdään kaikkien merkkien molemmin puolin.

Eli kierros alkaa takaa niskasta, jossa merkkinä sinulla on aloituslanganpätkä. Neulo neule tässä vaiheessa isommalle pyöröpuikolle. Neulo oikeaa, kunnes ensimmäiseen merkkiin on yksi silmukka jäljellä. Tee tässä silmukan lisäys, neulo yksi oikein, siirrä silmukkamerkki toiselle puikolle, neulo yksi oikein ja tee jälleen lisäys. Eli merkin molemmin puolin neulotaan yksi silmukka oikein, jälkeen ja ennen lisäystä.

Vasemmalla lisätty yksi silmukka puikolle. Tämän jälkeen neulotaan merkkiä ennen oleva silmukka oikein, siirretään merkki (oikealla), neulotaan yksi silmukka oikein ja lisätään jälleen yksi silmukka.

Toista lisäykset siis jokaisen merkin kohdalla joka toisella kierroksella. Lisäyskierroksella neuleeseen tulee siis kahdeksan uutta silmukkaa. Välillä kannattaa neuloa puolet työstä toisille pyöröpuikoille, eli työ on kierroksen ajan jaettu kahtia, näin pystyt sovittamaan sitä yllesi ja seuraamaan, milloin työ asettuu kauniisti ja sopivasti hartioille ja voit lopettaa lisäysten teon.

Hihat odottamaan

Kun neuleen yläosa asettuu sopivasti hartioillesi (minulla oli tässä neuleessa hihoissa tällä kohden 50 silmukkaa), on aika ottaa hihojen silmukat erilleen odottamaan hihojen neulomista. Neulo siis ensin takaa ensimmäisen hihamerkin kohdalla. Siirrä hihamerkkien välissä olevat silmukat langalle tai vaikkapa silmukanpidikkeelle (näyttää jättimäiseltä hakaneulalta). Itse suosin jälkimmäistä, siitä on huomattavasti helpompi siirtää silmukat myöhemmin takaisin puikoille.

Kun olet siirtänyt hihasilmukat, luo tilalle kuusi uutta, jotta vartalo-osaan tulee hieman väljyyttä. Ohje tähän löytyy kirjoituksen alussa olevasta tekniikkalinkkilistasta. Tämän jälkeen jatka neuloen oikeaa seuraavaan hihamerkkiin, siirrä jälleen hihasilmukat odottamaan ja luo kuusi uutta silmukkaa. Nyt molempien hihojen silmukat on siirretty sivuun ja tästä alkaa se puuduttavin vaihe – oikean neulominen hamaan loppuun saakka.

Vartalo-osa

En tehnyt kavennuksia enkä lisäyksiä, sillä tämän neuleen ei ollut tarkoitus olla millään tavoin vartalonmyötäinen vaan löysä ja rento. Välillä neuloin puolet työstä aina toiselle pyöröpuikolle ja sovitin ylleni, jotta pysyin kärryillä pituudesta.

Kun neule oli mieluisan mittainen, oli jäljellä vain alaresori. Tätä varten neuloin työn 3,5mm pyöröpuikolle ja aloitin 2 oikein 2 nurin -joustimen. Tein joustinta nelisen senttiä ja päättelin löysästi.

Hihat

Poimi hihojen odottavat silmukat pienemmille (40 cm) pyöröpuikoille. Tämän jälkeen poimi silmukat myös tekemistäsi uusista silmukoista kainaloiden kohdalla. Itse otan yleensä tarpeen mukaan myös ylimääräisiä silmukoita niin, ettei mihinkään kohtaan jää suurempaa aukkoa kuin muualle.

Neuloin suljettua sileää koko käsivarren mitalta. Kun hiha oli sovitettaessa ranneluun kohdalla, neuloin työn 3,0 mm sukkapuikoille ja tämän jälkeen aloitin kavennukset. Ensimmäisellä kavennuskierroksella kavensin aina joka kuudennen ja seitsemännen silmukan neulomalla ne oikein yhteen. Yksi normaali kierros ja tämän jälkeen toinen samanlainen kavennuskierros. Jälleen normaalikerros ja sen jälkeen kavensin yhteen joka neljännen ja viidennen silmukan.

Tässä vaiheessa kannattaa kokeilla useasti hihansuuta, jotta se on sopivan kokoinen – eli että menee vielä kämmenen yli pukiessa. Jos hihansuu tuntuu reilulta, voit jatkaa näitä kavennuskierroksia tai jos se on aika sopiva, voit nyt päätellä. Muista, että päättely ei jousta, joten ei kannata tehdä hihansuusta liian kapeaa!

Päättele hihansuu normaalisti, itse pidin silmukat tiukalla jotta sain hihasta napakan, sillä en halunnut kaventaa sitä enempää. Tämän jälkeen neulo toinen hiha samalla tavalla, päättele työstä langat ja paitasi on valmis! Itse nakkaan aina valmiin työn pesuun, sillä parempi nähdä heti alkuunsa kuinka se niissä käyttäytyy. Tämä ei muuttunut miksikään, kun pesin 40 asteen normaalipesussa. Tykkään isosti!

%d bloggaajaa tykkää tästä: