helpot pitsivillasukat
Lifestyle

Helpot pitsivillasukat Novitan ohjeella

*sisältää mainoslinkkejä

Etsin vuoden ekaksi neuletyöksi ohjetta, jolla saisin aloittelijana neulottua helpot pitsivillasukat. Löysin Novitan arkistoista kivan näköisen mallin ja siitä tulikin aivan ihana!

Päästyäni nyt mukaan villasukkien neulomisbuumiin alkoi se perinteinen malli nopeasti kyllästyttää. Jouluksi kaikki saivat lahjaksi sukat, ja omassakin kaapissa nyt useampi pari jalkoja ilahduttamassa. Halusin joulukutomisten jälkeen kokeilla jotain hieman (huom, ei todellakaan paljoa) vaativampaa kudottavaa, joka ei olisi aivan niin yksitoikkoisen puuduttavaa. Ja nämä helpot pitsivillasukat polvipituisena olivat juuri passelit.

Olen todella huono keskittymään ohjeiden lukemiseen, alan mieluummin samantein jotain tekemään. Tämä tarkoittaakin sitten yleensä sitä, että purkamaankin pääsee. Näiden kanssa, ehkä koska ovat hieman haastavammat itselleni, tein nyt poikkeuksen ja perehdyin kunnolla ohjeeseen. Luin siis etukäteen, mitä milläkin puikolla kuuluisi tapahtua missäkin vaiheessa. Ja se taisi auttaa, sillä näitä en joutunut purkamaan kertaakaan!

helppojen pitsivillasukkien ohje

Helpot pitsivillasukat Novitan ohjeella

Aluksi vaati hetken hahmottamista juuri puikkojen epätasainen silmukkamäärä – perussukkia kun tottui neulomaan 12 silmukkaa puikolla. Näissä piti ajatella ensin mielessä se, että kun kuvio halutaan edes ja taakse, ovat puikkoparit 4 ja 1 sekä 2 ja 3, eli kutoessa kuvion alkuruutu oli puikolla 2 ja 4. Kuvio myöskin alkoi takana aina ykköspuikolla kuviomallin puolivälistä, kakkosella ja kolmosella neulottiin kuviomalli alusta loppuun ja nelosella sitten kuviomallin ensimmäinen puolikas. Näin sama kuvio syntyy eteen ja taakse, sivuun jää sileää neuletta. Nilkkaa kohden sukkaa kavennetaan, ja tämä kavennus tapahtuu juuri tuolla sileällä neuleosuudella, jotta pitsikuvio ei rikkoudu.

Novita välillä tuntuu vaihtavan linkkejään ja poistavan malleja, joten tässä tämän helpon pitsivillasukan kuviomalli embedattuna Novitan sivulta. Teen tällä samalla kuviolla juuri lyhytvartisia sukkia, eli pitsikuviota nilkasta kärkeen päällispuoleen. Kuvioon merkattu aloituspaikka on siis nuolen kohdassa, siitä vasemmalle alkaa aina ykköspuikon kuvio yhdellä nurjalla. Vastaavasti kun tullaan ympäri, päättyy kuvio nelospuikolla yhteen nurjaan silmukkaan. Ensimmäinen kerros neulotaan vain kuviota aloitettaessa, tämän jälkeen toistetaan kerroksia 2-9.

helpot pitsivillasukat

Pitsi jatkuu sukassa 2 ja 3 puikoilla aivan loppuun saakka, takana eli 1 ja 4 puikoilla sitten tehtiin kantapää ja jalkapohja. Ja koska kuvio itsessään on vain sen 9 silmukkaa puikolla, kudotaan nelosen alussa ja ykkösen lopussa koko ajan kolme oikeaa silmukkaa. Tämä sukkamalli tekee lopputuloksesta aavistuksen löysemmän kuin perinteinen joustin+sileä, joten nyt näissä lyhytvartisissa valitsin puikkojen kooksi 3, 3,5 sijaan. Myös ohuempi lanka voisi tulla kysymykseen, tässä käytössä on tämä kaunis Novitan 7 veljestä*. Rakastan tätä sävyä nimeltä Marjapuuro, nämä ovat jo kolmannet sukat samaa väriä 😀 Muutoinkin kyllä tuon perus ”seiskaveikan” värivalikoima on omaan silmään sopiva.

helpot pitsivillasukat aloittelijalle
helpot pitsivillasukat

Jos sinulla on vinkata helppojen ja nättien villasukkien – tai vaikkapa neulepaidan – ohjetta, otan mieluusti vastaan!

%d bloggaajaa tykkää tästä: