Lifestyle

Dubrovnikin top 3

”Jos haluat nähdä taivaan maan päällä, tule Dubrovnikiin.” lausui aikoinaan irlantilainen kirjailija Georg Bernard Shaw. Eikä hän aivan väärässä ollut, Dubrovnikin kaupunki ympäristöineen on kovin kaunista katsella. Jotain alueen kauneudesta kertonee myös, että siellä on kuvattu niin Game of Thronesia, Star Warsia kuin Robin Hoodiakin. Itse kaupunki on myös mukavan kompakti, joten esimerkiksi viikonloppureissun aikana siellä ehtii nähdä ja kokea isommankin loman edestä.

Kannattaa varautua Dubrovnikin melko korkeaan hintatasoon, ainakin sesonkiaikaan. Monen ravintolan hinnat hipoivat Helsingin vastaavia, eikä ruoka ollut ikävä kyllä monesti kovinkaan kummoista. Mutta muutama ilahduttavakin ravintola joukkoon mahtui.

Niin, ja jos Game of Thrones -sarjan kuvauskohteet kiinnostavat, niitä Kroatiassa ja Dubrovnikin alueella on useampikin – täältä näet ne kaikki.

Mikäli kuitenkin vietät Dubrovnikissa vain muutaman päivän, koe ainakin nämä!

Dubrovnikin vanhakaupunki

Sokkeloinen vanhakaupunki sijaitsee noin kaksi kilometriä pitkien muurien sisällä. Muurit kohoavat paikoin 25 metrin korkeuteen, ja halutessaan voi kiivetä kävelemään ne ympäri. Hintaa tälle kävelylle kuitenkin kertyy noin 30 euroa per henkilö, eli aivan ilmaista se ei ole. Meidän lomareissulla lämpötila kohosi päivisin jopa 38 asteeseen, joten kiipeäminen vielä lähemmäs porottavaa aurinkoa, ilman mitään varjoa oleville muureille, ei suuremmin kiehtonut. Tyydyimme siis ihastelemaan niitä katutasosta ja kävelemään portaita ylös ja alas muutoin. Ja niitä muuten riittää! Eli vanhakaupunki ei ole kovinkaan esteetön, ellei tyydy pysyttelemään ainoastaan pääkadulla ja sen tuntumassa.

Moottoriajoneuvoilla vanhaan kaupunkiin ei pääse lainkaan, eli autoja tai mopoja ei siellä tarvitse väistellä. Turisteja kyllä sitäkin enemmän! Ainakin kesän huippusesonkina paikalla on melkoinen vilske, kun turistiryhmät kiertävät kujia ja katuja. Illaksi meno hiljenee, ja kuumuuskin hellitti, joten nautimme kujilla kuljeskelusta, sataman kauniista tunnelmasta ja varsin hyvistä paikallisista viineistä juustoineen ja oliiveineen.

Dubrovnikin vanhakaupunki

Dubrovnikin vanhakaupunki

 

Dubrovnik lintuperspektiivistä: kaapelihissillä näkymiä ihailemaan

Dubrovnikin upeimmat näköalat avautuvat kaupungin viereiseltä Srd-kukkulalta. Kaapelihissi kulkee sinne kesäsesongin aikana klo 9-24, ajat voi kätevästi tarkistaa heidän sivultaan.

Meno-paluulippu maksaa noin 25 euroa, mutta tästä voin sanoa sen olevan hintansa väärti! Jo näkymät hissimatkan aikana ovat huikaisevan kauniit, ja kun saavut ylös, saat nauttia paitsi mukavasti leyhyttelevästä tuulesta (ihana tunne kesähelteellä!) myös upeista näkymistä yli kaupungin ja Adrianmeren. Huipulla on ravintola, jossa voi nauttia virvokkeita tai syödä, mutta tänne kannattaa tehdä pöytävaraus, mikäli haluat paikan varmistaa. Me tyydyimme ihastelemaan ensin auringonlaskua vuoren rinteellä, ja palatessamme nautimme drinkit ravintolan terassilla.

Huipulle voi myös kävellä, tai voit esimerkiksi mennä hissillä ylös ja kävellen alas – aikaa tuohon kävelyyn kulunee noin puoli tuntia, eikä rinne ole mitenkään mahdottoman jyrkkä tien puolella.

Dubrovnikin kaapelihissi

Tähän kohtaan hyvä lisätä, että asiakaspalvelu Dubrovnikissa oli joka paikassa todella hyvää. Englantia puhuttiin kaikkialla, myös vanhemman polven taksikuskien toimesta, ja asiakas tunsi aina olonsa tervetulleeksi.

Locrum-saari

Dubrovnikin vanhakaupungin edessä sijaitsevalle Locrumin saarelle pääsee näppärästi puolen tunnin välein kulkevalla lautalla, joka lähtee satamasta. Liput ostetaan lähellä sijaitsevasta myyntipisteestä, meno-paluu oli noin 25 euroa per henkilö. Mitä Locrumilla sitten tehdäään? Siellä kävellään (jälleen loistoajanviete senhetkisessä lähes 40 asteen lämmössä…) Saari on Unescon maailmanperintökohde ja siellä sijaitsee myös kasvitieteellinen puutarha. Muutoinkin saaren suhteellisen pieneen kokoon nähden sieltä löytyy suuri kasvien lajivalikoima, noin 400 eri kasvia lännenmansikkapuusta laakeripuuhun ja välimerenmyrttiin. Käyskenteleepä siellä joitain riikinkukkojakin vierailijoita ilahduttamassa.

Mikäli kuulut Game of Thrones -sarjan katsojiin (minä en), niin sinua kiinnostanee myös käydä katsomassa saarella sijaitsevaa luostaria, jonka alueella sarjan toisella tuotantokaudella filmattiin.

Locrum oli kiva vierailukohde, samalla sai pienen merimatkan ja kauniin näkymän mereltä kohti vanhaakaupunkia ja Dubrovnikia muutoinkin. Saarella on myös toki ravintola ja pieni matkamuistomyymälä – ja myös mahdollisuus pulahtaa uimaan, mikäli olet uintikamppeet mukaasi pakannut.

 

%d bloggaajaa tykkää tästä: